Årets julklapp! Spårhund eller flygtimme?

Vi på People Partner bestämde oss för att i år donera pengar till ett välgörande ändamål istället för att lägga pengarna på julklappar till varandra. Så i veckan hade vi besök av Wildhood Foundation och dess grundare Filippa Tarras-Wahlberg som berättade om det fantastiska arbete som hennes organisation gör med fokus i södra Afrika.

Wildhood Foundation grundades av Filippa under 2016 som en reaktion på den eskalerande tjuvjakten på vilda djur. Det senaste decenniets kraftigt ökade tjuvjakt kan i mångt och mycket härledas till den starka tillväxten i Asien och marknadens efterfrågan på djurdelar som används i allt från troféer och statussymboler till traditionella ”läkemedel”.

En stor efterfrågan och en köpstark marknad har gjort den illegala handeln med delar från djur till en av världens största kriminella verksamheter efter handeln med droger, vapen och människosmuggling.

Wildhoods uppdrag är att bromsa och hindra en total utrotning av några av planetens mest ikoniska djurarter genom riktade insatser och samarbeten med lokala aktörer på de mest utsatta platserna. För att läsa mer om det fantastiska arbete som Filippa och hennes organisation gör, gå in på http://www.wildhood.org och följ gärna @wildhoodfoundation på Instagram.

Vi passade också på att göra en snabb intervju med Filippa för att förstå bakgrunden till Wildhood;

Hur kom det sig att du startade Wildhood?

Jag har alltid varit djurkär, men det hela började med att jag, efter att jag gått ut gymnasiet, åkte till Kenya för att arbeta som volontär med schimpanser och fick upp ögonen för utsattheten som många djur lever i. Ett antal år senare kände jag att jag ville göra något mer än att skänka pengar till organisationer och startade då Wildhood Foundation parallellt med mitt jobb som PR-chef på Lindex. Det visade sig dock ganska snart att det var omöjligt att helhjärtat ägna sig åt två så tidskrävande och intensiva jobb, så jag tog tjänstledigt under 2017 och har sedan dess jobbat uteslutande med Wildhood.

Vad är de största utmaningarna för din organisation?

Det största problemet är egentligen att få folk att engagera sig. Vi skandinaver befinner oss så långt ifrån de här frågorna, geografiskt och emotionellt, och det är sällan det rapporteras om wildife-trafficking i media. Hur många vet till exempel att en elefant tjuvjagas varje kvart och att vi har förlorat 30% av alla elefanter på bara 8 år? Eller att tjuvjakten på noshörningar har ökat med över 9000% på bara 9 år?

Hur arbetar Wildhood för att nå ut till en bredare publik?

Vår huvudmålgrupp är företag och vi försöker jobba väldigt nära de bolag som sponsrar och donerar till oss. 100% av alla medel vi samlar in går oavkortat till ändamålet och vi specificerar alltid vad en donation har bidragit till. Till exempel kostar en flygtimme över våra skyddsområden 1 000kr och en anti-tjuvjakts hund kostar 24 000kr per år. Vi följer alltid upp med bilder och filmer så våra donatorer ser, på riktigt, vad deras pengar gör för skillnad. Och vill man är man såklart välkommen att resa och hälsa på organisationerna vi jobbar med!

Sista frågan, vilket är ditt favoritdjur?

Svår fråga, men jag måste svara med en högoddsare och säga Pangolinen, världens sötaste och mest försvarslösa lilla djur. Och det mest smugglade, över 100.000 per år!

 

För att stödja Wildhood Foundation och deras otroligt viktiga arbete gå in på www.wildhood.org/about-us/ och läs mer.

Just nu pågår också en insamling för att hjälpa organisationerna att klara av den svåraste perioden på hela året, julhelgen. Inför och under julhelgen mångdubblas tjuvjakten, av den enkla anledningen att behovet av pengar ökar. Så varje krona räknas! Om du vill ge ett bidrag kan du swisha till; 1230 230 078.